Paras life hack: Värianalyysi

Se, miten itsevarmalta olosi tuntuu oikean värisissä vaatteissa, millaisen ensivaikutelman teet ja miten terveen hehkeältä näytät, on kieltämättä tärkeää.

Värianalyysi on kuitenkin vielä paljon tätäkin kokonaisvaltaisempi juttu. Jossain näin taannoin käytettävän värianalyysistä termiä ”life hack” ja allekirjoitan sen täysin. Koen, että asioiden helpottuminen on yksi värianalyysin parhaista seurauksista.

Kun vaatteet, asusteet ja korut valitsee oman väriperheen mukaan, säästyy paljon pähkäilyaikaa vaatekaapilla ja vaateostoksilla. Kun kaikki sopii lähtökohtaisesti paremmin yhteen, ei tarvitse miettiä niin usein ”sopiiko tämä väri miten muihin vaatteisiini” tai ”tuleeko tätä väriä käytettyä”.

Itse olen tätä ajatustyötä tehnyt vaateostoksilla aikaisemmin todella paljon, koska olen halunnut varmistaa, että ostetut vaatteet oikeasti löytävät paikkansa käyttökertoja keräävinä luottovaatteina. Pähkäily oli stressaavaa. Kun värianalyysi vihdoin toi selkeät raamit sävyjen valintaan, elämäni helpottui tässä asiassa todella paljon.

Arki on täynnä isoja ja pieniä valintoja, joita joudumme tekemään. Värianalyysin myötä päätöksentekoenergiaa säästyy muihin asioihin. Voisi luulla, että värivaihtoehtojen rajaaminen hankaloittaa asioita, mutta asia on päin vastoin: lopulta se palkitsee.

Toki on tilanteita, kun kaupasta löytyvä muilta osin unelmainen vaatekappale ei olekaan väriäsi, ja asia harmittaa hetken. Tai etsimällä etsit jotain tiettyä vaatetta tai asustetta oikeassa sävyssä, ja turhaudut kun et meinaa löytää. Silti: pidemmän päälle pitäytyminen tiettyjen rajojen sisällä kannattaa. On parempi että vaatekaappi täydentyy hitaasti, kun sinne kuitenkin kertyy ajan myötä enemmän pitkäkestoisia luottovaatteita.

Kuvassa Talven värikartan viileää ja kirkasta sinisen sävyä.

Enkä tarkoita nyt pelkästään niitä hetkiä, jolloin ollaan ostopäätöksen äärellä. Värianalyysin myötä myös olemassaolevien vaatteiden yhdistely ja pukeutuminen arjessa sujuvoituu. Vaatteiden sävyihin sopivat korut, asusteet ja meikit tekevät oman taikansa myös tähän asioiden helpottumisen kokonaisuuteen.

Värianalyysiä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, ja elämä voi helpottua silti. Itseltäni löytyy esimerkiksi edelleen mustaa, vaikka se ei Syksyn värikarttaan kuulukaan. Käytän sitä kuitenkin alaosissa ja asusteissa. Toisinaan lainaan myös Kevään puolelta neutraaleja värejä kuten kermanvalkoista. Se on minulle joka tapauksessa lämpimänä sävynä parempi vaihtoehto kuin vaikkapa Talven kirkkaanvalkoinen.

Muista kuitenkin tämä: Rajausta on tehtävä, jotta värianalyysin hyödyt alkavat oikeasti tuntua.

<3 Liisa

Edellinen
Edellinen

3 ajatonta vaatesijoitusta, joista kiitän itseäni

Seuraava
Seuraava

Kannattaako värianalyysi, jos tiedän jo värivuodenaikani?